Lendva történelmi belvárosában, a Fő utcán áll a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség székháza. Az épületegyüttest az utcafronton álló főépület és a telek hátsó részén álló magtár alkotja. A főépület műemlék, melynek homlokzatát a két háború között neobarokk díszítő elemekkel gazdagították. A telek hátsó része a telek mögött futó Malon utcáról (Glavna ulica) közvetlenül is megközelíthető.

Az épület korábbi hasznosítása miatt az udvar teljes egészében aszfaltozott volt. A tájépítészeti tervezés egyik legnagyobb kihívása az akadálymentes kapcsolat kialakítása az utcaszinthez képest +70 cm-es padlómagasságú főépület és a +110 cm-es padlómagasságú magtár eléréséhez. Szükség volt továbbá 3 db gépkocsi parkoló és egy kerti tároló elhelyezésére a mindössze 700 m2 alapterületű kertben. Az MMÖNK székháza közösségi funkciót is betölt, így szükség volt az épületekhez kapcsolódó egy-egy burkolt teraszra is, melyek külön dolgozói és vendég használatra szántak.

A sok funkció elhelyezése miatt zöldfelület kialakítására sajnos kevés lehetőség adódott. Az idő előrehadtával azonban a többtörzsű ámbrafák egyre jobban árnyékolják majd a burkolt felületeket. Az udvar lépcsői és támfalai magas minőségű előregyártott finombeton elemekből készültek, a terasz burkolata pedig kiemelt felületminőségű térkő.

  • Helyszín: LENDVA, SZLOVÉNIA
  • Megbízó: KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM
  • Tervezés: 2019-2022
  • Kivitelezés: 2021-2022
  • GENERÁL ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ: FÖLDES ÉS TÁRSAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT - FÖLDES LÁSZLÓ
  • GENERÁL KIVITELEZŐ: B&G GENERÁL KFT.